Overschakeling van arm naar rijk gas

 

Op termijn zal in heel België alleen nog maar 'rijk gas' geleverd worden. Veel mensen vragen zich terecht af wat de gevolgen van de overgang van arm naar rijk gas zullen zijn, met name wat betreft jouw verwarmingstoestel.

Lees er hier alles over wat voor impact het op jouw verwarmingstoestellen heeft en wat je juist moet doen om wettelijk in orde te zijn!

 

 

Waarom de overschakeling?

Nederland gaat de uitvoer van arm gas naar België verminderen en in 2030 stopzetten. Om de bevoorrading in België op lange termijn te verzekeren, wil de federale overheid heel België met rijk gas laten bevoorraden. Ongeveer de helft van de Belgische gasgebruikers zal daarom overschakelen van arm gas naar rijk gas.

SYNE_kaart_net_gas_belgie_conversie_todo_provincie_legende3_NL.png

Betrokken zones

De kaart hiernaast toont de gebieden die bij de start van de conversiecampagne van arm gas werden voorzien.

Brasschaat is alreeds gedeeltelijk omgeschakeld op 1 oktober 2019.

Klik op onderstaande knop om na te gaan of jouw gemeente door deze omschakeling wordt getroffen:

onderhoud.png

Hoe zit het met jouw verwarmingstoestel?

Alle consumenten die zullen omschakelen van arm naar rijk gas moeten hun verwarmingstoestel laten nakijken en, indien nodig, laten bijregelen. Toestellen die te oud zijn of niet compatibel zijn met rijk gas zullen moeten vervangen worden. Zo ben je zeker dat je gastoestellen veilig en correct blijven werken.

Laat je verwarmingstoestel tijdig controleren en zorg ervoor dat het in topvorm is en in orde met de wetgeving!

ONDERHOUD

Het onderhoud van je ketel is een wettelijke verplichting waarbij gasketels tweejaarlijks en stookolieketels jaarlijks dienen gecontroleerd te worden.

Combineer dit met het afstellen van je verwarmingstoestel na de omschakeling! Zo ben je gerust en wettelijk in orde.